Portugues English

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_




PROJECTINDEX
 
PROPOSAL OF A BUS STATION
Universidade da Beira Interior

Proposal of a Bus Station
As a Master's final project, this project intends to explore some prominent issues concerning the reciprocate relationship between the city and the contemporaneous society, departing from the central problem of mobility and, consequently, from the land-use and territorial condition and identity transformation.
We intend to develop an effective infra-structure that contributes to the local conjuncture and the city's dynamics. Given the problems and needs identified in the urban space, concerning the circulation and functioning of collective transportation in the city of Oporto, we propose an infrastructure that answers the road transportation problems, strategically contextualised in the neighbouring area of Campanhã station, allowing for the optimisation and cooperation with the current transportation system and the access to the main circulation routes. The project proposes an 'L' shaped volume, whose body assumes the alignment of the railways, and the smaller body that bends separating the two outside spaces of this infra-structure: the terminal's access space with a garden area and the bus arrival/departure space. By the side of the access-way to the terminal, lengthening the bigger volume, appears a hedge that shelters the pedestrian access to Campanhã station and to the street. The infrastructure assumes itself as the city's backdrop, protects the surroundings and safeguards the visitor from the specific logistics of this type of structure, mitigating the impact of a technological space of this nature. The volume tries to soften a scale relationship with the station and with the less dense area west of Campanhã. Two floors, and parking, integrate the terminal's programme. At the ground floor: the transportation support systems, passenger spaces and services; and, at the first floor: the administration area. The volume stands in a modulation reticulated by pillars that support the structure, freeing the inner central space and turning the access to buses more effective.