Portugues English
PROJECTINDEX
NOMINATED
RURAL HOUSES ON THE OUTSKIRTS OF OPORTO
Universidade Lusíada de Vila Nova de Famalicão

The main goal of this work is to describe four types of rural houses. They are located in the northern parishes of Oporto city. These houses have, as their formal base, a common denominator: the addition of a typical side volume. Beside this characteristic there are other invariables as well: the covered porch, the rugged neoclassical column, the staircase and the void span leftover under the porch. Independent of their evolutive state, these elements all share the same proportions and measurements within its model.
The interventional project is located in Milheirós da Maia and it is an example of the models mentioned above. Regarding the urban intervention, and in accordance to Helena Barranha’s concept, a “cultural itinerary” is created which clusters within the vicinity a set of buildings that are framed in the field of the rural models of this study. In this way, the object is introduced within an urban-strategic extended plan, innocuously to its surroundings.
The urban context contradicts the position and orientation of the object, given that the adjacent street was built after the building itself. Thus, using the drawing and the program, the object is reoriented in an illusory way to become part of the public space and the urban fabric.
The proposed functional adaptation provides the object characteristics of a public building, becoming a regional support office where the materials about these models can be stored and consulted by the general public. Furthermore, the intervention underlines the respect for the traditional constructive system by proposing workshop spaces which share regional methods in a contemporary way.
Considering that these houses tended to approach a state of erudition, this proposal reflects the continuity of that chronological line. The side additions are considered fundamental components of the construction and the cornices are extended all along the exterior top perimeter of the building, compounding the whole construction. This goes along with other complementary strategies.