Portugues English

The Urso’s National Forest, lies along the coastal area of Pombal county, on the east side of the Atlantic ocean. This National Forest, despite the fact that is not protected by the Natura 2000 networking programme, is an area with some ecological sensitivity because some of the species are classified under the Habitats Directive and also because of the presence of an important aquifer in the subsoil. The proposed campground, occupies an area of ten hectars in the pine tree forest and is located four kilometers away from the coastline where the Osso da Baleia beach can be found.
The Urso’s National Forest, lies along the coastal area of Pombal county, on the east side of the Atlantic ocean. This National Forest, despite the fact that is not protected by the Natura 2000 networking programme, is an area with some ecological sensitivity because some of the species are classified under the Habitats Directive and also because of the presence of an important aquifer in the subsoil. The proposed campground, occupies an area of ten hectars in the pine tree forest and is located four kilometers away from the coastline where the Osso da Baleia beach can be found.

Biophysical analysis, conceptual scheme and spatialization. The design of a campground requires the balance between a range of factors including abiotic, biotic, and cultural factors of the landscape, legal constraints, facilities and services required, economic factors and the user’s experience. The design process took into account the three pillars of Sustainable Tourism (environmental, social and economic), as well as Accessible Tourism and Nature Tourism.
Biophysical analysis, conceptual scheme and spatialization. The design of a campground requires the balance between a range of factors including abiotic, biotic, and cultural factors of the landscape, legal constraints, facilities and services required, economic factors and the user’s experience. The design process took into account the three pillars of Sustainable Tourism (environmental, social and economic), as well as Accessible Tourism and Nature Tourism.

Due to the landscape richness of Urso’s National Forrest, we opted for simplicity in the design of the campground layout. This was performed in order to maintain and enhance the character of the landscape while at the same time responding to the user’s needs. This way, the proposal is based on (i) a simple layout design with minimal environmental impact, that considers all the legal and biophysical constraints; (ii) the realization of mitigation measures of the surrounding space to the area of study; (iii) the adoption of good environmental practices; (iv) awareness and education of the users about the natural values of the landscape and the need to adopt a sustainable behaviour.
Due to the landscape richness of Urso’s National Forrest, we opted for simplicity in the design of the campground layout. This was performed in order to maintain and enhance the character of the landscape while at the same time responding to the user’s needs. This way, the proposal is based on (i) a simple layout design with minimal environmental impact, that considers all the legal and biophysical constraints; (ii) the realization of mitigation measures of the surrounding space to the area of study; (iii) the adoption of good environmental practices; (iv) awareness and education of the users about the natural values of the landscape and the need to adopt a sustainable behaviour.

The riparian vegetation associated to the S. José stream is characterized by the presence of invasive species. The removal of this vegetation has been proposed, in addition to the reinforcement of existing native species from this habitat. In order to maintain the character of the landscape, the proposed vegetation for the remaining area is also based on the reinforcement of the existing species to increase the density of vegetation in the buffer zones. The accommodation units were designed in order to be equally spaced away from each other. The spaces between each individual accommodation unit, are defined as buffer zones. These zones aim to increase the sense of privacy and security between individual campsites, increase the sense of integration into nature and reduce the social noise. In the case of the campsite area, it was proposed to place a water and electricity supply unit between every two campsites.
The riparian vegetation associated to the S. José stream is characterized by the presence of invasive species. The removal of this vegetation has been proposed, in addition to the reinforcement of existing native species from this habitat. In order to maintain the character of the landscape, the proposed vegetation for the remaining area is also based on the reinforcement of the existing species to increase the density of vegetation in the buffer zones. The accommodation units were designed in order to be equally spaced away from each other. The spaces between each individual accommodation unit, are defined as buffer zones. These zones aim to increase the sense of privacy and security between individual campsites, increase the sense of integration into nature and reduce the social noise. In the case of the campsite area, it was proposed to place a water and electricity supply unit between every two campsites.

Section and view of the parking lot, S. José stream, Reception and Environmental Interpretive Center.
Section and view of the parking lot, S. José stream, Reception and Environmental Interpretive Center.

View of the campsite and section of the phyto-WWTP and multi-sports field.
View of the campsite and section of the phyto-WWTP and multi-sports field.

The mobility structure essentially seeks to establish a pedestrian connection between the different spaces and forbid the automobile circulation inside of the campground. The pedestrian walkways were designed based on stakes and to allow the circulation of small electric vehicles. These vehicles can be used by the staff for the maintenance of the campground and also by the guests to carry their luggage between the parking lot and the accommodation areas. In order to guarantee the safety of the people and the campground, it was proposed to have an emergency route along the entire boundary of the space, with several emergency exits.
The mobility structure essentially seeks to establish a pedestrian connection between the different spaces and forbid the automobile circulation inside of the campground. The pedestrian walkways were designed based on stakes and to allow the circulation of small electric vehicles. These vehicles can be used by the staff for the maintenance of the campground and also by the guests to carry their luggage between the parking lot and the accommodation areas. In order to guarantee the safety of the people and the campground, it was proposed to have an emergency route along the entire boundary of the space, with several emergency exits.

View and section of the recreational area with the natural pool and amenities (mini market, living room, restaurante/bar, first aid, restrooms and changing rooms).
View and section of the recreational area with the natural pool and amenities (mini market, living room, restaurante/bar, first aid, restrooms and changing rooms).




PROJECTINDEX
NOMINATED
THE LANDSCAPE OF RECREATION
Universidade do Algarve

A campground design proposal for Urso’s National Forest in Pombal
The recreational landscape conciliates the goals of conservation with leisure to obtain and create wealth and well-being. It is through this point of view, it’s presented a proposal for a five-star campground in Urso’s National Forrest in the county of Pombal. The design process considered the three pillars of Sustainable Tourism (environmental, social and economic), as well as Accessible Tourism and Nature Tourism. The proposal resulted in the implementation of several types of accommodation: individual camp sites, bungalows, eco-pods and glamping tents. In addition to the different services and facilities proposed and required by the law, the area was also equipped with structures and facilities that follow an ecological philosophy. Namely a phyto-WWTP, a natural pool, a composite walkway based on stakes and the use of electric vehicles. The project resulted in the design of a minimal intervention area, in harmony with the present landscape attributes. The natural landscape dominates the area, overlying the multifunctional facilities of the campground, through the determination of buffer zones.