Portugues English

The proposal of intervention at the urban level is to intervene in the regeneration and requalification of the Aterro da Boavista, on the riverside of Santos. The analysis of the place made possible the redesign of the urban matrix of rivers, and in this sense, lines of permeability were traced in the direction of the river, thus allowing to segregate the urban operation in 3 intervention centers that, articulated among themselves, play a fundamental role in the transformation and structuring of this territory
The proposal of intervention at the urban level is to intervene in the regeneration and requalification of the Aterro da Boavista, on the riverside of Santos. The analysis of the place made possible the redesign of the urban matrix of rivers, and in this sense, lines of permeability were traced in the direction of the river, thus allowing to segregate the urban operation in 3 intervention centers that, articulated among themselves, play a fundamental role in the transformation and structuring of this territory

The objectives of this intervention are to develop a new urban plan in the city and provide this place with nautical-sports equipment, capable of not only fixing and integrating the population, but also characterizing the landfill symbolically, thus making it a space of excellence in Lisbon, with the main focus being the projection of a 'maritime center' on the Tagus River.
The objectives of this intervention are to develop a new urban plan in the city and provide this place with nautical-sports equipment, capable of not only fixing and integrating the population, but also characterizing the landfill symbolically, thus making it a space of excellence in Lisbon, with the main focus being the projection of a 'maritime center' on the Tagus River.

This place, because of its location, presents itself as a privileged territory in the city, which gives it an enormous potential to assert itself as an active and dynamic urban pole. Located at the end of D. Carlos I Avenue and at the intersection of the flows coming from the Santos railway station, the need for a concrete marking, an anchor, a meeting point is established here, at this central moment of passage and stop.
This place, because of its location, presents itself as a privileged territory in the city, which gives it an enormous potential to assert itself as an active and dynamic urban pole. Located at the end of D. Carlos I Avenue and at the intersection of the flows coming from the Santos railway station, the need for a concrete marking, an anchor, a meeting point is established here, at this central moment of passage and stop.

It is according to this idea of centrality that the importance of designing a larger scale building is manifested, which in turn can serve as a stage for other sociocultural activities. Design a building for Lisbon and the Tagus. A building associated with the image of the river that expresses the desire to affirm Lisbon as a port city in the world context.
It is according to this idea of centrality that the importance of designing a larger scale building is manifested, which in turn can serve as a stage for other sociocultural activities. Design a building for Lisbon and the Tagus. A building associated with the image of the river that expresses the desire to affirm Lisbon as a port city in the world context.

The Portuguese Center for the Culture of the Sea was thought of as a central physical element, aligning itself as a structuring axis parallel to the river. In the formal and programmatic scope, it is developed in three parts. The first, defined by the buried mass, corresponds to the support structure where the building will be born. The excavation of an exhibition gallery of museological character and the presence of a ludic tank of enormous dimensions assure the perfect scenario to recreate the history of the Portuguese Discoveries and to narrate the historical route of Portugal in the maritime scope.
The Portuguese Center for the Culture of the Sea was thought of as a central physical element, aligning itself as a structuring axis parallel to the river. In the formal and programmatic scope, it is developed in three parts. The first, defined by the buried mass, corresponds to the support structure where the building will be born. The excavation of an exhibition gallery of museological character and the presence of a ludic tank of enormous dimensions assure the perfect scenario to recreate the history of the Portuguese Discoveries and to narrate the historical route of Portugal in the maritime scope.

The second, organized longitudinally, corresponds to the plateau where the building is inserted, which assumes a condition of public space spontaneously communicating with the landfill and 'searching' the river at strategic points. This podium, where the structural columns are inserted, assumes the role of multipurpose platform, and can be occupied by any exhibition, hall or nautical fair. It is a free space, open to the Tagus, able to house thousands of people in a single event.
The second, organized longitudinally, corresponds to the plateau where the building is inserted, which assumes a condition of public space spontaneously communicating with the landfill and 'searching' the river at strategic points. This podium, where the structural columns are inserted, assumes the role of multipurpose platform, and can be occupied by any exhibition, hall or nautical fair. It is a free space, open to the Tagus, able to house thousands of people in a single event.

The third and last one corresponds to the board set in the two structural columns that cross the whole built unit. It is here that the cultural programs - library and auditorium - and the Tagus observatory, a large area, 16 meters high, make the bridge of visual contact between city and river. A space of contemplation that offers a panoramic view over the Tagus.
The third and last one corresponds to the board set in the two structural columns that cross the whole built unit. It is here that the cultural programs - library and auditorium - and the Tagus observatory, a large area, 16 meters high, make the bridge of visual contact between city and river. A space of contemplation that offers a panoramic view over the Tagus.

The projection of a center dedicated to maritime culture presents itself, in an architectural context, as a contemporary proposal that claims its place as a landmark in the riverside façade, yet exhibiting a relational, sharing and crossing structure capable of attenuating the barrier between city and river and bring people closer to their ancestral maritime culture.
The projection of a center dedicated to maritime culture presents itself, in an architectural context, as a contemporary proposal that claims its place as a landmark in the riverside façade, yet exhibiting a relational, sharing and crossing structure capable of attenuating the barrier between city and river and bring people closer to their ancestral maritime culture.




PROJECTINDEX
NOMINATED
REGENERAÇÃO URBANA DA FRENTE RIBEIRINHA DE SANTOS
Universidade de Lisboa -
Faculdade de Arquitectura

Um Olhar Sobre o Tejo
At the end of the 19th century, the construction of the railway line between Lisbon and Cascais, along with the construction of a landfill to receive infrastructures for the port of Lisbon, completely changed the relationship between the river and the city. Port activities occupied the 'beach' of Lisbon and robbed space for new ideas and purposes, leaving it, for the most part, inaccessible to the inhabitants who were forced to live on their backs to the river.
Later, with the restructuring of the port, the facilities and warehouses of the navy were relocated and the import and export stations were relocated. The old port infrastructures were abandoned without any judgment or sentence, leaving behind reminiscences of an active and dynamic space.
It is then necessary to reflect on this space. Understand its problems and look for real solutions and alternatives that can change its future in a sustainable way. To characterize this place and return it to the city, through a study and a design that proposes a redefinition of its urban dynamics, guaranteeing in this way, a relation with the city and a desired appropriation of this territory.
Therefore, this essay proposes the creation of an elaborated public space destined for Lisbon and its visitors. It represents, through the re-union between Man and Water, the recovery of a cultural gap in the Portuguese culture. It establishes the desire to narrate Lisbon, embodying the necessity to affirm Portuguese citizenship in the maritime context and to assure the historical trajectory that is inherent to it. In reflection, -Um Olhar Sobre o Tejo- establishes the attempt to recreate a space that once spotted anthropological behaviors. It may be considered an attempt not only to give identity back to the place, but mainly to society, with the idea of public space that is called by the relational process of the individuals towards the maritime culture. A change in space, ensuring the perception and keeping the memory, so that the visitors of tomorrow can be actors instead of spectators and, in a mutual relationship between built space and living space, can affirm Lisbon as European Capital of the Atlantic.