Portugues English

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_

_
_




PROJECTINDEX
 
PRELIMINARY STUDY FOR THE RE-QUALIFICATION OF MAREN'S WATERFRONT.
Universidade do Porto

Södertälje, Sweden.
The proposal was elaborated based on the assessment and analysis of the existing elements and the characterization of the surrounding area, taking into account the current and future requirements of the city of Södertälje, in Sweden, and therefore promoting the scenic, functional, sensory and ecological qualities of the site, maximising the sustainable functioning of living systems regarding the users.
The design gradually relates the urban structure with the green structure and hydrography in a sustainable fashion, aiming to promote environmental quality, the management of undesirable views, the user's comfort regarding atmospheric conditions (winds, noise, pollution, relative humidity and excessive insolation), microclimatic moderation and the promotion of soil permeability in the intervention area. That way, we intend to promote the human scale, providing the city with diverse activities aimed at different public and cultures, the spatial unit and the user's contact with natural elements, maximising the presence of vegetation in the urban matrix and boosting biodiversity, enforcing its ecological function. The intervention focused mainly on Maren's waterfront, the island of Slussholmen and the axis between the railway station and the Strotorget, covering the close-by spaces of stay: Stationsplan, Stadsparken, Saltsjötorget and Marenplan. In that sense, we develop a spatial composition with high functionality and versatility, of easy installation and maintenance, which offers a vast opportunity for active and passive leisure by making use of the topography. The sinuosity of the pedestrian paths in Slussholmen, complemented by an arboreal structure over fields or grasslands allows for visual transparency under the tree tops with a view over Maren, also allowing for greater security in the public space. The Marenplan stairway, besides surpassing the difference of heights, connects the pedestrian and commercial area to the waterfront, also acting as an amphitheatre.